Vizite Atelier

OFERTA PENTRU GRUP DE MINIM 20 PERSOANE

    Aer puternic ionizat, umbră deasă de verdeaţă, cărări de munte, şi vase de lut aliniate la poveşti din alte vremuri. 

    Te provocăm să descoperi magia plămădirii lutului, în spaţiul unde obiceiurile arhaice româneşti au rădăcini milenare. Rătăcind pe cărări din trecut, bătătorite de timp, plecăm urechea la ce au  să ne spună întruchipările de lut. Soarele descrie plase de umbre pe pământul reavăn, care degajă energia creatoare prin fiecare por al său.

    Taina din adâncurile lui aşteaptă să fie adusă la lumină de mâinile  dibace care să zămislească destine de lut, pe creştetele cărora Dumnezeu să sufle duh. Obiectele ce poartă mantia lutului se desprind apoi din atelierul micuţ şi capătă renume în lung şi-n lat, chiar hăt, dincolo de hotare. Dintre toate acestea poţi alege şi tu cadouri extraordinar de frumoase pentru cei dragi.

   Leagăn de veche civilizaţie, Maramureşul a fost tot timpul cunoscut pentru folclor, costume, mobilier, olărit, tapiţerii, covoare şi multe alte minunăţii. Din păcate, meştesugarii nu mai continuă aici tradiţiie moştenite din vremuri străvechi. La noi mai găseşti un crâmpei de armonie la graniţa cu lumea veche, scrinul cu amintiri incă mai dăinuie pitit printre statuetele de lut cu istorii ce sălăşluiesc în miheiul ponosit cu impresii de luat în tolbă. 

   Găseşti cuibărit aici spiritul acela străin de secolul vitezei, un ţinut, parcă, prospăt zugrăvit de Creator sub soare. Aşa că, fugi din aglomeraţie, opreşte-te din goană şi vino în atelierul din „inima” vechii Dacii. Porţile spre trecut se vor deschide imaginar, imediat ce îţi vei imprima paşii în colbul tăcut al drumului spre lucrătoarea olarului. Aici se sulfa viaţă pe creştetul bătrân al lutului. Textura lui încărcată de legende este creionată în nuanţe vii, vibrante; pare adus la lumină mai degrabă de undeva mai aprope de nori decăt dezgropat din adâncul colinelor arcuite jucăuş pe linia orizontului. Sclipirile pământii reflectate de fiecare obiect rămân seducătoare. Unele, deşi pecetluite de patina timpului, nu se uzează moral niciodată. Nu vei regreta că ai trecut pe aici!

Povestea vaselor de lut

     Legendele romanesti spun ca olarii si-au dobandit mestesugul de la Dumnezeu, numai ca, neavand suflare divina, au pus vasele la ars pentru a dainui. In credintele stravechi trebuie cautata sorgintea metaforei ce identifica recipientul de argila cu trupul uman, figura de stil atat de indragita si valorizata in cele mai de seama creatii ale liricii universale.
     Intr-adevar, modelandu-si vasele, olarii sunt preocupati ca acestea sa aiba siluete cat mai frumoase. Le fac apoi gura, le contureaza cu grija buzele, le subtiaza mijlocul, pe care se vor odihni bratele (torti).

Vizita la Casa Olarului – in Baia Sprie

Vizitarea casei taranesti decorata cu obiecte vechi. Gazda va descrie aceste obiecte si va spune povesti din viata bunicilor nostri.

    Lectia interactiva demonstrativa despre faurirea vaselor din lut incepand cu framantarea lutului pana la obtinerea vasului. Copiii vor vedea obiecte in diferite faze de prelucrare.

    Demonstraţie de modelare a unui vas pe roata olarului.                        

    Participarea copiilor: fiecare copil isi va scrie numele pe vasul facut de meşter. Acesta va fi donat clasei (grupului) drept amintire.

     Vizitarea pe grupe a atelierului de olarit.

Mesterul va povesti despre metoda traditionala de obtinere si decorare a vaselor din ceramica.
Fiecare copil va primi un obiect modelat din lut. Cei care doresc pot achizitiona produse lucrate manual la pret de atelier.

    In timp ce o parte a clasei viziteaza atelierul ceilalti se pot juca in curte pana vor intra si ei in atelier.

    Pentru varinta de vizita prezentata mai sus costul pentru fiecare persoana este de 20 lei. 
Pentru vizita programarea se face la telefon 0729 047429.    
    Este de preferat sa organizam grupuri de minim 20 copii cu insotitor.
    Vizita la Casa Olarului cu lectia de olarit – 30 lei
    In aceasta varianta oferim in plus, lectia individuala de olarit
    Copiii vor experimenta olaritul. Maestrul se va ocupa de fiecare in parte sa-l initieze si sa-l ajute sa faca un vas pe care il va lua acasa.

Ia legatura cu noi